Fysiotherapie

Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt.

Bij fysiotherapie worden actieve en passieve bewegingen gebruikt om bepaalde klachten en/of aandoeningen te behandelen. Gewrichten worden weer beweegbaar gemaakt en spieren worden soepel of op hun normale kracht gebracht. Dit alles onder deskundige begeleiding.

Bij Fysio- manuele therapie Rene Geertsma bieden wij verschillende soorten fysiotherapie en fysiotherapeutische diensten aan. 

Als team geloven wij, dat we met onze kennis en passie elke patiënt met een goed gevoel de deur uit kunnen laten gaan. Daarom zullen we altijd het maximale resultaat nastreven en indien nodig samenwerken zodat we onze specialismen breed in kunnen zetten.

Naast een behandeling aan het bewegingsapparaat kunnen we u ook goed helpen bij gerichte oefentherapie. Denk hierbij aan:

 • Revalidatie na een nieuwe heup of knie
 • Revalidatie na een rugoperatie, bijvoorbeeld een hernia
 • Hartrevalidatie
 • Revalidatie bij een knie operatie, bijvoorbeeld een voorste kruisband reconstructie of een menisectomie
 • COPD
 • Sportblessures

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in de armen en benen. Hiervoor worden een aantal specifieke technieken gebruikt die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De manueel therapeut kan gebruik maken van mobilisaties en/of manipulaties, hierbij wordt dan vaak een knakkend gevoel waargenomen.

 

Klachten waarbij de manueel therapeut kan helpen zijn;

 • Hoofd- en nekpijn en daarbij moeite met het bewegen van de
 • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
 • Lage rugklachten, mogelijk met uitstraling naar de benen
 • Hoge rugklachten, mogelijk samen met rib- en borstpijn
 • Duizeligheidsklachten bij het bewegen van je nek
 • Kaakklachten, mogelijk samen met nekklachten
 • Heupklachten

 

Medical Taping

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

(top) Sportbegeleiding

Binnen onze praktijk zien wij veel sporters. We hebben ervaring met veel verschillende takken van sport en zien sporters op alle verschillende niveaus. Een behandeling is inzetbaar na verschillende vormen van blessureleed in de vorm van  bijvoorbeeld een spierscheuring, spierverrekking, verzwikking of kneuzing. Maar ook bij pijn in de gewrichten en/of spieren tijdens of na het sporten.  Hiernaast begeleiden we veel revalidatie trajecten na een operatie. Denk aan een nieuwe voorste kruisband of een meniscus operatie. Afhankelijk van de ernst van de blessure wordt er een behandelplan op maat gemaakt. We hebben een oefenzaal tot onze beschikking en op deze manier wordt er een optimaal klimaat gecreëerd voor een succesvolle revalidatie of preventie van blessures.

Dry needling

Dry needling is een behandelvorm om een verharding in een spier (triggerpoint) te deactiveren. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer dunne naald. De therapeut lokaliseert eerst nauwkeurig de triggerpoints om vervolgens het naaldje in de kern van de spier te plaatsen. De eerste reactie van de spier is aanspannen om vervolgens direct te ontspannen.
Dry needling wordt als zeer effectief ervaren en er wordt direct pijnvermindering en daling van de spierspanning waargenomen. Bij dry needling wordt geen vloeistof ingespoten. Er wordt alleen gebruik gemaakt van een dun naaldje. Dry needling is geen acupunctuur.

Crafta/kaakfysiotherapie

Crafta staat voor Cranio Faciale Therapie, en is gericht op de behandeling van hoofd, nek, gezichtspijnen en/of de gevolgen hiervan. De crafta therapeut heeft een post academische opleiding gevolgd. De therapeut richt zich in eerste instantie op onderzoek van het
nekgebied, het kaakgewricht, de schedel en het zenuwstelsel van het hoofd en het gezichtsgebied. De behandeling bestaat uit manuele technieken in het hoofd, -nek,
-gezichtsgebied en uit een begeleidingsprogramma. De Crafta therapeut richt zich op de volgende klachten:

 • Kaakklachten
 • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
 • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijnklachten

  Bekken

  Fysiotherapie gericht op het bekken, behandeld mensen met problemen in het gebied van het bekken, lage rug, buik en bekkenbodem, zowel bij mannen als vrouwen.

  Bekkenpijn bevindt zich in de lage rug, billen, bovenbenen, liezen, het stuitje of aan de voorkant bij het schaambot.

  De fysiotherapie gericht op bekken kan zich op de volgende klachten richten:

  • Bekkenbodemklachten die zich bijvoorbeeld uiten in ongewenst urineverlies bij hoesten, niezen of bij aandrang, verzakkingsklachten, te vaak moeten plassen, problemen met ophouden van urine na een prostaatoperatie.
  • Bekkenpijn tijdens of na zwangerschap en rugklachten in relatie tot het bekken.

   Lymftaping

   Lymftaping is een vorm van tapen waarbij het lymfevocht wordt afgevoerd. De tape wordt in smalle stroken aangelegd om het vocht te stimuleren weg te trekken uit het gebied waar de ophoping plaats vind. Door de elasticiteit van de tape wordt de huid iets opgetild en zo ontstaat er meer ruimte net onder de huid en kan het vocht gemakkelijker worden opgenomen en afgevoerd.

   Na een ongeval of na een operatie kan er zwelling ontstaan door toename van vocht tussen de cellen waardoor pijn ontstaat. Het weefsel kan sneller herstellen door deze zwelling tegen te gaan. Bij vrijwel alle vormen van weefselschade of blessures is toepassing van lymftaping aan te bevelen.